Jesteś tutaj
Podstawy wiedzy o winie z wprowadzeniem dla menadżerów, restauratorów i hotelarzy Polańczyk 15-18 maja 2023r.
I dzień
Spotkanie I
9-11 (sala wykładowa)
Skąd się wzięło wino
Krótki rys historii winiarstwa
Szczepy, podziały, rodzaje i wady wina
Przerwa kawowa w formie doboru degustacyjnego
Spotkanie II 11.30 – 12.30 (sala)
Zasady degustacji win/analiza wina/Metoda FISAR
Obiad 13.15 do 17.00
Wizyta studyjna w 2 winnicach i winiarni
Po powrocie możliwy zestaw alkohole świata z komentarzem do kolacji osobna wycena.
Dzień II
9-13 (sala)
Panel z el. Warsztatu Szkło na stole, szkło winiarskie, tajemnice serwisu win z wysokich roczników
Tajemnice korka
11-11.30 (taras)
Poglądowy panel – wino i ser – rozpoczęcie przerwa w formie degustacji
Podstawowe zagadnienia z doboru win według klasycznych opcji : region, strefa klimatyczna, podobieństwa i kontrasty
13.00
Przerwa na obiad
14.30
Spotkanie z winiarzem (taras)
15.30 (restauracja lub wybrane miejsce)
Analiza win w formie Turnieju na bazie win Starych Tradycji ( wybór win starego świata)
17.30
Podwieczorek winiarza
Dzień III
9.00-13.00
Region, jego wina i trasy winiarskie
15.00
Szczepy stosowane w uprawie w regionie, najpopularniejsze kierunki win
Nowości
Panel otwarty do zrealizowania najciekawszego tematu który wypłynął w formie pytania podczas
Kursu.
17:30
Dodatkowo opcja dla chetnych
Wina na Najwyższym Poziomie
Panel połączony z degustacja i kolacją degustacyjną na Wieży na górze Jawor
Możliwe z przejazdem kolejką dopłata do opcji 180zł
Prowadzący:
Mgr Maciej Stanisław Sura, sommelier, szkoła formacyjna Federazione Italiana Sommeliere Albergatori e Ristoratori (FISAR).
Prowadzenie prze 5 lat winnicy DOC w Toskanii, Kurs odnawiania starych winnic i zakładania nowych Ministerstwo Rolnictwa Delegatura w Orvieto, w Polsce organizacja szkoleń dla personelu i szkół gastronomicznych, współudział w tworzeniu sieci sprzedaży, projekt turystyki enologicznej Slow Wine Travel, eventy degustacyjne dla restauracji, firm, organizacji, struktur rzadowych z zachowaniem zasad serwisu dyplomatycznego (kancelaria marszałka, obsługa wizyt prezydenta RP), współorganizowanie i doradztwo w doborze i selekcji win do importu, zarzadzanie w gastronomii w zakresie serwisu , doboru i metody sprzedaży win, tworzenia karty .Bieżaca działalność : zarzadzanie w gastronomii w kontraktach B2B, szkolenia oraz zadania zlecone w organizacji ewentowej.
Współudzial, konsultacje i współpraca merytoryczna winiarze podkarpaccy, Jerzy Stecki, Jan Lubera, Jarosław Gala, Darek Rosół.
POCZĄTEK ZAJĘĆ:
Wykłady rozpoczynają się o godz. 09:00 dnia 15.05.23 – zakończenie z opcja dodatkowa około godz.20:00 dnia 17.05.23. Wyjazd w dniu 18.05.2023r po śniadaniu
MIEJSCE:
Hotel SKALNY - położony w centrum uzdrowiska Polańczyk. Do Państwa dyspozycji wygodne pokoje 1,2 os. od strony południowej z pięknym widokiem na Jezioro Solińskie.
CENA: 1740zł netto
Cena zawiera szkolenie wraz z zakwaterowaniem i wyżywieniem oraz materiałami szkoleniowymi (zakwaterowanie w pokoju dwuosobowym )
Dopłata do pokoju jednoosobowego 270zł
ZGŁOSZENIA:
Wypełnione karty prosimy przesłać mailowo na adresfic-szkolenia@data.pl
lub faksem na nr (22)2578629 lub (22) 292 38 50
WPŁATY:
FIC Szkolenia – Ignacy Chruszczyński
Nr r-ku: mbank 79 1140 2004 0000 3002 2579 5347
Kontakt do Organizatora:
601 35 44 88