fic-szkolenia.pl

Podstawy wiedzy o winie z wprowadzeniem dla menadżerów, restauratorów i hotelarzy Polańczyk 15-18 maja 2023r.

Miejsce szkolenia: 
Data rozpoczęcia szkolenia: 
05/15/2023
Data zakończenia szkolenia: 
05/18/2023

I dzień

Spotkanie I 

9-11 (sala wykładowa)

 

Skąd się wzięło wino

Krótki rys historii winiarstwa

Szczepy, podziały, rodzaje i wady wina

Przerwa kawowa w formie doboru degustacyjnego

Spotkanie II 11.30 – 12.30 (sala)

Zasady degustacji win/analiza wina/Metoda FISAR

Obiad 13.15 do 17.00

Wizyta studyjna w 2 winnicach i winiarni

Po powrocie możliwy zestaw alkohole świata  z komentarzem do kolacji osobna wycena.

 

 

Dzień II

9-13 (sala)

Panel z el. Warsztatu Szkło na stole, szkło winiarskie, tajemnice serwisu win z wysokich roczników

Tajemnice korka

11-11.30 (taras)

Poglądowy panel – wino i ser – rozpoczęcie przerwa w formie degustacji

Podstawowe zagadnienia z doboru win według klasycznych opcji : region, strefa klimatyczna, podobieństwa i kontrasty

13.00

Przerwa na obiad

14.30

Spotkanie z winiarzem (taras)

15.30 (restauracja lub wybrane miejsce)

Analiza win w formie Turnieju  na bazie win Starych Tradycji ( wybór win starego świata)

17.30

Podwieczorek winiarza

 

Dzień III

9.00-13.00

Region, jego wina i trasy winiarskie

15.00

Szczepy stosowane w uprawie w regionie, najpopularniejsze kierunki win

Nowości

Panel otwarty do zrealizowania najciekawszego tematu który wypłynął w formie pytania podczas

Kursu.

17:30

Dodatkowo opcja dla chetnych

Wina na Najwyższym Poziomie

Panel połączony z degustacja i kolacją degustacyjną na Wieży na górze Jawor

Możliwe z przejazdem kolejką  dopłata do opcji 180zł

Prowadzący:

 

Mgr Maciej Stanisław Sura, sommelier, szkoła formacyjna Federazione Italiana Sommeliere Albergatori e Ristoratori (FISAR).

Prowadzenie prze 5 lat winnicy DOC w Toskanii, Kurs odnawiania starych winnic i zakładania nowych Ministerstwo Rolnictwa Delegatura w Orvieto, w Polsce organizacja szkoleń dla personelu i szkół gastronomicznych, współudział w tworzeniu sieci sprzedaży, projekt turystyki enologicznej Slow Wine Travel, eventy degustacyjne dla restauracji, firm, organizacji, struktur rzadowych z zachowaniem zasad serwisu dyplomatycznego (kancelaria marszałka, obsługa wizyt prezydenta RP), współorganizowanie i doradztwo w doborze i selekcji win do importu, zarzadzanie w gastronomii w zakresie serwisu , doboru i metody sprzedaży win, tworzenia karty .Bieżaca działalność : zarzadzanie w gastronomii w kontraktach B2B, szkolenia oraz  zadania zlecone w organizacji ewentowej.

Współudzial, konsultacje i współpraca merytoryczna winiarze podkarpaccy, Jerzy Stecki, Jan Lubera, Jarosław Gala, Darek Rosół.

 

 

POCZĄTEK ZAJĘĆ:

Wykłady rozpoczynają się o godz. 09:00 dnia 15.05.23 – zakończenie z opcja dodatkowa  około godz.20:00 dnia 17.05.23. Wyjazd w dniu 18.05.2023r po śniadaniu

MIEJSCE:

Hotel SKALNY - położony w centrum uzdrowiska Polańczyk. Do Państwa dyspozycji wygodne pokoje 1,2 os. od strony południowej z pięknym widokiem na  Jezioro Solińskie.

 

CENA:                                                                                                1740zł netto 

 

Cena zawiera szkolenie wraz z zakwaterowaniem  i wyżywieniem oraz materiałami szkoleniowymi (zakwaterowanie w pokoju dwuosobowym )                                         

                                                         
Dopłata do pokoju jednoosobowego                                                   270zł     

 

ZGŁOSZENIA:

 

Wypełnione karty prosimy przesłać mailowo na adresfic-szkolenia@data.pl

lub faksem na nr (22)2578629 lub (22) 292 38 50

 

WPŁATY:

 

FIC Szkolenia – Ignacy Chruszczyński

Nr r-ku: mbank 79 1140 2004 0000 3002 2579 5347

 

Kontakt do Organizatora:

601 35 44 88

 

 

Tags: